IELTS Sınavı hakkında,

İngilizce ana dili olmayan konuşmacıların , Listening, reading, writing ve speaking bölümlerinde İngilizce yeterliklerinin sınandığı 4 ayrı bölümden oluşan yaklaşık 3 saat süren bir sınavdır.
Listening: 40 dakika ,
Reading: 60 dakika,
Writing: 60 dakika,
Speaking: 11–15 dakika .
Toplam : yaklaşık 3 saat sürer.
Geçerliliği 0 – 9 arası , 0.5 lik band ları da içerir .
Skor 2 yıl geçerlidir. Her hafta 1 olmak üzere ortalama ay da 4 kez yapılır.
Dünya da 900 den çok test merkezinde 130 ülke de uygulanmaktadır. Her yıl 2 milyondan çok kişi IELTS Sınavına girer.
IELTS Sınavı sonuçları , eğitim kurumları , devlet daireleri, iş yerleri tarafından İngilizce bilgisini ölçmek amacıyla kullanılır.
The International English Language Testing System ( IELTS ) Cambridge English Language Assessment, the British Council ve IDP Education Pvt Ltd tarafından 1989 yılından beri uygulanmaktadır. IELTS sınavı TOEFL sınavı gibi tüm dünya da kabul edilen temel İngilizce seviye tespit sınavlarından birisidir.
IELTS sınavının 2 çeşidi mevcuttur : Academic Version ve General Training Version ,

Academic Version, üniversitelere kaydolmak isteyen , yüksek eğitimini İngilizce eğitim yapan bir kurumda devam ettirmek isteyen , akademik amaç güden çalışmalar da kullanılır. Bazı profesyonel iş grupları da IELTS Sınavını personelinin İngilizce seviyelerini ölçmek amacıyla isterler.
General Training Version ise , akademik amaçların dışında , iş eğitimi ya da göçmenlik amacıyla kullanılır.
IELTS sınavı Australya , British, Canada , Irlanda , New Zealand ve South Africa başta olmak üzere Amerika da 3,000 üzerinde akademik kurum tarafından ve dünyanın bir çok kurumu tarafından kabul edilmektedir. Aynı zamanda Australia, New Zealand ve Canada, içinde göçmenlik büroları tarafından istenmektedir .
IELTS Sınavının geçme kalma kriteri yoktur , skoru isteyen kurumun belirlediği puanı tutturmak amaçtır. IELTS skoru için 1-9 arası bir kriter uygulanır , bu kriter adayın İngilizce seviyesini belirlemek için çok detaylı bir şekilde düzenlenmiştir. 0 ise sınava girmeyen adaylara uygulanan bir puandır. IELTS skoru isteyen kurumlara en çok 2 senelik sınav sonucunu kabul ederler. IELTS Sınavı genel de kuruma göre değişse de 2 sene geçerli bir sınavdır.
IELTS sınavı sırasında , bir çok değişik aksan ve yazma şekli test malzemelerinde adaya sunulur. IELTS sınavı İngilizce olarak , dinleme , okuma , yazma ve konuşma bölümlerini içerir.

IELTS Sınavı speaking bölümü , sınavın anahtar bölümüdür. Bir sınav gözetmeni ile beraber yapacağınız yüz yüze konuşma şeklinde uygulanır. Speaking bölümü sırasında yapılan konuşmalar kaydedilir.
IELTS Sınavı yapısı,
IELTS Sınavı 4 modülden oluşmaktadır. Listening, Reading, Writing ve Speaking bölümleri sınav içerisinde yer almaktadır. IELTS Sınavına giren tüm adaylar, aynı Listening ve Speaking Modullerini almaktadırlar . Reading ve Writing Modulü ise , Academic veya General Training Versiona göre değişir. Sınavın ilk 3 bölümü ara vermeden yapılmaktadır . Speaking bölümü ise ayrı bir gün de yapılabilir.

Listening bölümü,
Git gide artan zorluk derecesine sahip 4 bölümden oluşur. Toplam 40 dakika sürer, 30 dakika sınav , 10 dakika soruları cevap kağıdına geçirmek içindir. Her bölüm , monolog ya da dialog lar dan oluşur. İlk bölümün başında , adaylara durum anlatan bir açıklama ve örnekleme kısmı vardır. Adaylar daha sonra sorulara bakarlar. İlk 3 bölüm içerisinde adayların çıkacak soruları incelemeleri için süre verilir. Her bölüm sadece bir kez dinlenir. En son olarak adaylara 10 dakika süre cevapları cevap kağıdına geçirmeleri için verilir.

Reading bölümü,
Akademik modül 3 bölümden oluşur , her bölümde bir okuma parçası vardır, ve her bölümün içeriğinde 13-14 soru vardır, toplam soru sayısı 40 dır. Gene modül ise , 3 bölümden oluşur fakat içerik olarak, 5 okuma parçası bulunur.

Writing bölümü ,
Akademik modül de 2 task vardır , Task 1 ‘ de adaylar bir diagram, graph, process ya da chart hakkında açıklama yaparlar , Task 2 ‘ de bir argumentative essay yazarlar . General Training modul de ,2 task vardır , Task 1 ‘ de adaylar bir mektup yazar ya da bir durum açıklarlar. Task 2 ‘ de akademik modülde olduğu gibi argumentative essay yazarlar.

Speaking bölümü,
3 bölüm içerir , İlk bölüm aday ile yapılan bir görüşme , adayı tanıma formatıdır. Adaya , hobileri , ilgi alanları, IELTS Sınavına girme nedenleri , beğendiği giyim tarzı , boş zamanlarında yaptıkları , ailesi gibi başlıklar da sorular sorulur. İkinci bölüm de ise üzerinde bir konu olan bir kart verilir , 1 dakika hazırlanma sürecinden sonra , 2 dakikalık konu üzerinde konuşması istenir. Üçüncü bölümde aday ile sınav gözetmeni arasında , ikinci konu da verilen konu üzerinde soru cevap şeklinde bir konuşma geçer. En zor olarak düşünülen bölüm bu son bölümdür.

IELTS Sınavı süresi,
Toplam olarak tüm test 2 saat 45 dakika sürmektedir. İlk üç modül Listening, Reading ve Writing şeklinde sıralanır ve 1 gün içinde tamamlanır. Bu süreç de ara verilmez. Speaking Modulü ise farklı bir günde yapılabilir.
IELTS Sınavı adayın seviyesini hiç bilmeyenden , İngilizce ‘ yi tam olarak ana dili gibi konuşana kadar sıralanır.

IELTS Band ölçüsü,
IELTS , 9 luk band sistemine göre ölçülür , overall sonuçlar en yakın yarımlık puana göre yükseltilir.
Eğer 4 modülün sonucu .25 lik band ile ölçülürse , bir sonra ki yarımlık banda yuvarlanır. Eğer .75 ile sonçlanırsa en yakın tüm rakama yuvarlanır.

9 luk band sistemi açıklaması şu şekildedir,
9 Expert User- İngilizce ‘ yi tam olarak ana dili gibi kullanır .
8 Very Good User- İngilizce ‘ yi çok iyi kullanır , ufak çapta enlamı etkilemeyecek , anlamama durumları oluşabilir ,
7 Good User – İyi derece de İngilizce ‘ ye hakimdir , nadiren anlamama durumları söz konusu olabilir.
6 Competent User-Etkili şekilde İngilizce ‘ ye hakim komplex cümleler kurabilir.
5 Modest user- İngilizce hakimiyeti , kısmi dir, bir çok şeyi anlayabilir , hatalar yapabilir.
4 Limited User- Sınırlı seviye de İngilizce kullanır , komplex cümleler kurarken sorunlar oluşur.
3 Extremely Limited User – Belli konular da anlayarak konuşabilir.
2 Intermittent User- İletişime geçmek çok zordur , sadece acil ihtiyaçlarını görebilir .
1 Non User – Bir kaç kelime dışında İngilizce bilgisi yoktur.
0 Did not attempt the test- Sınava girmemiş aday.

6.5 IELTS skoru , B2 ve C1 Common European Framework of Reference standartlarına uymaktadır. 8 IELTS skoru , C2, 5- 6 IELTS skoru B2 Common European Framework standartlarına , 4 IELTS skoru , A1 ve A2 arasıdır .

IELTS çevirme tablosu,
Aşağıdaki tablo, IELTS sınavı reading ve listening bölümleri doğrularının band skor olarak karşılığıdır.

Band Score 9.0 8.5 8.0 7.5 7.0 6.5 6.0 5.5 5.0 4.5 4.0 3.5 3.0 2.5
Raw score 39 – 40 37 – 38 35 – 36 32 – 34 30 – 31 26 – 29 23 – 25 18 – 22 16 – 17 13 – 15 10 – 12 8 – 9 6 – 7 4 – 5
IELTS skoru en çok akademik kurumlara kayıt amacı ile kullanılır , adayların (51%) i IELTS sınavını başka bir ülke de yüksek eğitim almak için kullanır. Ana dili İngilizce olan ülkeler daha yüksek IELTS skorunu istemektedir .

IELTS sınavının göçmenlik amacıyla kullanımı ,
Bir çok ortak pazar ülkesi IELTS sınavını göçmenlik başvurularında İngilizce seviye bilgisi olarak kullanmaktadır. Australia , United Kingdom, Canada, New Zealand, the United States , Republic of Ireland gibi ülkelere göçmenlik baş vurusu sırasında IELTS general training version sonuç belgesi istenir.

Online IELTS özel ders Haluk hoca 0532 343 65 00