Toefl Pbt Sınavı nedir?

TOEFL (Test of English as a Foreign Language) her yıl 1 milyon’dan fazla kişinin aldığı dünya çapında yapılan bir sınavdır. TOEFL sonuçları dünyada ve Türkiye’de tüm resmi ve özel kurumlar tarafından kabul edilen İngilizce Yeterlilik düzeyidir.

TOEFL, merkezi Princeton, New Jersey’de olan özel ve kar amacı gütmeyen Eğitimsel Test Servisi (Educational Testing Service) ETS tarafından hazırlanır ve idare edilir. Bu sınav uluslararası öğrencilerin İngilizce yeterlilik seviyelerini ölçmek ve belgelemek için oluşturulmuştur. Kolej ve üniversiteler, profesyonel lisans programları, şirketler, hükümet acenteları ve burs programları da TOEFL sonucunu, muhtemel adayların başarı seviyesini görmek için kullanmaktadır. Amerika dışındaki İngilizce eğitim veren eğitim enstitüleri de TOEFL sonucunu adayların İngilizce yeterliliğini saptamak için kullanmaktadır.

Toefl Pbt Sınavı (Paper-Based TOEFL) adından da anlaşılacağı gibi, Toefl Ibt den farklı olarak, bilgisayar uygulaması gerektirmeden yapılan bir testtir. ETS tarafından doğrulanmamakla beraber, Toefl Pbt ’nin Toefl Ibt sınavının yapıldığı ülkelerde artık uygulanmayacağı düşünülmektedir. Buna rağmen, son birkaç yıldır Mayıs aylarında açıklanan önümüzdeki bir yıllık dönemin Toefl Pbt sınavları için ülkemizde Ankara ve İstanbul’a yer verilmektedir.

Toefl Pbt  sınavı geçerlilik açısından pek çok kurum tarafından Toefl Ibt  ile eşdeğer kabul edilmektedir. Dolasıyla,Toefl Pbt den 550 alan öğrenciler Toefl Ibt ’den 79-80 alan öğrencilerle aynı düzeyde değerlendirilmektedir. Bununla beraber, bazı kurumlarda  Toefl  Pbt  skorları yerine Toefl  Ibt  skorlarını geçerli saymaktadırlar.

B.Toefl Pbt  Sınav içeriğinde neler vardır? Puanlama nasıldır?

Toefl Pbt sınavının formatı şu şekildedir. Sınavda her bölüm kendi süresi içinde yanıtlanmalı ve bir sonraki bölüme geçilmelidir. Öğrencilerin süresi tamamlaman bir bölüme tekrar geri dönmelerine izin verilmez.

Bölüm Süre Soru Sayısı

Listening Comprehension (Dinleme) 30-40 dk. 50

Structure and Written Expression (Dilbilgisi) 25 dk. 40

Reading Comprehension (Okuma) 55 dk. 50

TWE-Writing (Test of Written English) 30 dk. 1 konu

Listening (Dinleme) bölümünde öğrenciler 3 farklı türde dinleme soruları yanıtlamalıdırlar.

Kısa Karşılıklı Konuşmalar: Bu bölümde öğrenciler 2 kişi tarafından yapılan kısa bir karşılık konuşmayı dinlerler ve konuşmanın içeriği hakkındaki bir soruyu yanıtlarlar. Toplam 30 tane soru vardır. Her soruyu yanıtlamak için öğrencilere 15 saniye süre verilir.
Uzun Karşılıklı Konuşmalar: Bu bölümde öğrencilere uzun karşılıklı konuşmaları dinletilir ve sorular sorulur. 2 farklı konuşmadan toplam 8 soru vardır. Her soruyu yanıtlamak için öğrencilere 15 saniye süre verilir.
Uzun Konuşmalar: Bu bölümde öğrencilerden 3-5 dakikalık uzun konuşmaları dinlemeleri istenir ve sorular sorulur. 3 farklı konuşmadan toplam 12 soru vardır. Her soruyu yanıtlamak için 15 saniye süre verilir.

Structure and Written Expression (Dilbilgisi) bölümünde öğrencilere 2 farklı tipte gramer soruları yöneltilir. İlk 15 soru klasik dört şıklı sorulardır. Sonraki 25 soruda ise verilen bir cümledeki gramer hatasının bulunması istenir. 40 soru için toplam süre 25 dakikadır.

Reading Comprehension (Okuduğunu Anlama) bölümünde öğrenciler verilen bir okuma parçasıyla ilgili 9-11 soru yanıtlarlar. Toplam 5 okuma parçasından 50 tane soru sorulur ve öğrencilere 55 dakika süre verilir.

TWE-Writing (Yazma) bölümünde öğrenciler verilen bir konu hakkında bir makale yazmalıdırlar. Toplam süre 30 dakikadır.

Sınavın değerlendirilmesinde öğrencilerin her bölümde yanıtladığı toplam doğru sayısından o bölüm için 31-68 arasında bir ham puan elde edilir. 3 bölümden elde edilen ham puanların ortalaması alınır ve 10’la çarpılır. Ortaya çıkan sonuç sizin Toefl Pbt  skorunuzdur. Writing bölümü için 6 üzerinden ayrıca puan verilir.Koç Üniversitesi hazırlık sınıfını geçebilmek için Toefl Pbt’den 550 almanız gerekmektedir.

TOEFL Pbt özel ders 0532 343 65 00