Hazırlık Programı ve İçeriği
Neden İngilizce Hazırlık Eğitimi?
- Öğretim dili İngilizce olan derslerde ve akademik hayatta başarı sağlayacak İngilizce seviyesini yakalamak,
- Bilim alanları ile ilgili yayınları izleyebilmek,
- Bilimsel etkinliklere katılma yeteneği kazanmak,
- İş yaşamında ve sosyo-kültürel hayatta iletişim yeterliliği sağlamak olarak sıralanabilir.
Devam zorunluluğu
- Hazırlık sınıfında derslere devamlılık zorunludur, isteğe bağlı değildir.
- Devamsızlık her dönem için ayrı değerlendirilmektedir.
- Her dönem toplam ders saatinin %20’si ile “devamsızlık” sınırlandırılmıştır.
- Alınan herhangi bir sağlık raporu bu süreye dâhil edilmez.
- Akademik başarısızlıktan ve/veya devamsızlıktan kalan öğrenci, ikinci yıl hazırlık sınıfını tekrar eder ve buna takriben ikinci yıl da kalması durumunda öğrencinin okulla ilişiği kesilir.
Ders Saatleri ve Seviyeler
İngilizce Dili Eğitimi hazırlık programında haftada 24 saat ders verilmektedir.
* Belirtilen rakamlar dönemsel olarak değişiklik gösterebilir.
Ders kitapları
İngiliz Dili eğitimi:
- Empower (B1, B1+, B2)
- Unlock (Reading&Writing, Listening&Speaking)
Genel Sınavlar
İngilizce Yeterlik Sınavı (English Proficiency Exam)
- İngilizce Yeterlik Sınavı, Eylül ve Haziran aylarında yapılan, hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayıp tamamlayamayacağınızı belirleyen sınavdır.
Dönem İçi Sınavlar
Ara Sınavlar (Quizzes)
- Güz döneminde ve bahar döneminde uygulanan ara sınavlardır.
Dönem Sonu Sınavları (End of Course Exams)
- Güz döneminde ve bahar döneminin sonunda yapılan sınavlardır.
Ödevler
- Çevrimiçi ödevler (Online Workbook): Öğrencilerin kitaplarındaki şifreleri kullanarak bilgisayar aracılığı ile yapacakları ödevlerdir.
- Portfolyo (Portfolio): Öğrencilerin yazma ve konuşma becerilerindeki gelişimi değerlendirmek için uygulanan ödevlerdir.
Not değerlendirmesi
Yıl içi tüm sınav ve performans değerlendirme notlarının %40’ı ve yılsonu yeterlik sınavı notunu %60’ı şeklindedir. Yıl içi tüm sınav ve performans değerlendirme notlarının %40’ı ve yıl sonu yeterlik sınavı notunun %60’ı toplandığında elde edilecek yıl sonu geçme notu 60 puan ve üzeri olmalıdır.
Hazırlık öğrencisi
- Ders içi aktivitelere istekli olarak katılır.
- Öğretim görevlileri ve arkadaşları ile İngilizce konuşmaya çalışır.
- Derste anlatılanları dikkatlice dinler, not alır.
- Sınıfa, gerekli ders materyallerini ve sözlüğünü getirir.
- Dersi kaçırmamaya özen gösterir. Kaçırdığı ders konularını mutlaka telafi eder.
- Derste anlatılanı anlamadığı zaman soru sormaktan kaçınmaz.
- Hata yapma endişesi taşımaz; hatalardan öğrenmeye çalışır.
- Merak eder, araştırır, kendini geliştirir.
- Sınıf ve kampüs dışında da yabancı dil ile olan birlikteliğini arttırabilecek okuma, yazma, dinleme, konuşma becerilerinin gelişmesine katkı sağlayacak aktivite ve etkinliklerde bulunur.
- Öğrenmenin kalıcı hale gelebilmesi için düzenli tekrarlar yapar ve bir çalışma programı oluşturur.
- İngilizce Yeterlilik Sınavı
- Ufuk Üniversitesi İngilizce Yeterlik Sınavı (Ufuk University Proficiency Exam)
- Yabancı Diller Bölümü, hazırlık sınıfından başlayarak öğrencilerin akademik başarıları için gerekli olan akademik becerileri ve İngilizce dil yetisini geliştirmekle sorumludur. İngilizce Yeterlik Sınavı, Yabancı Diller Bölümü tarafından farklı programların ihtiyaçlarına göre hazırlanır, uygulanır ve değerlendirilir.
- İngilizce Yeterlik Sınavları, Ortak Avrupa Dil Çerçevesi ile uyumlu olup, eğitim dili Türkçe olan bölümlerin zorunlu İngilizce derslerinden muafiyet için A1-A2, %30 İngilizce eğitim veren bölüm öğrencileri için B1+ ve İngiliz Dili Eğitimi bölümü öğrencileri için ise B2 seviyesinde hazırlanır.
- Eğitim dili Türkçe olan bölümlerin zorunlu İngilizce derslerinden muafiyet için uygulanan sınav, dilbilgisi yetisi ve okuma becerisini ölçen Use of English-Reading bölümlerinden oluşmaktadır.
- Eğitim dili %30 veya tamamen İngilizce olan bölümlere uygulanacak sınav ise dört temel bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler iki oturum halinde uygulanır; Birinci oturumda dilbilgisi yetisi ve okuma becerisini ölçen Use of English-Reading bölümleri, ikinci oturumda ise dinleme ve yazma becerilerini ölçen Listening-Writing bölümleri yer almaktadır. Ufuk Üniversitesinde İngilizce eğitim veren lisans bölümlerine kayıt yaptıran öğrenciler, bu sınava girmekle yükümlüdürler. Sınavdan geçer not (60) alan öğrenciler, doğrudan kaydoldukları bölümlerde derslerine başlarken, geçer not alamayan öğrenciler 1 sene süren hazırlık eğitimi programına yerleştirilirler.
- * Sınav içeriklerinde değişiklikler ve düzenlemeler yapılabilir. Yabancı Diller Bölümü duyurularını takip ediniz.
- İngilizce Yeterlik Sınavı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
- İngilizce Yeterlik Sınavına kimler girmek zorundadır?
- Ufuk Üniversitesi lisans programlarından İngilizce eğitim veren bölümlere kayıt yaptıran öğrenciler İngilizce Yeterlik Sınavına girmek zorundadır. Zorunlu olduğu halde sınava girmeyen öğrenciler, İngilizce Hazırlık sınıflarında eğitim görmeyi kabul etmiş sayılırlar.
- İngilizce Yeterlik Sınavı ne zaman uygulanır?
- İngilizce dilinde eğitim veren bölümler için Yeterlik sınavı bir akademik yıl içerisinde Eylül ve Haziran aylarında olmak üzere iki kere uygulanır. Eğitim dili Türkçe olan bölümlerin zorunlu İngilizce derslerden muafiyet sınavı tarihleri için bölümünüzün duyurularını takip ediniz.
- İngilizce Yeterlik Sınavına nasıl kaydolabilirim?
- Öğrencilerin, öğretim görecekleri lisans bölümüne kayıt yaptırdıktan sonra ayrıca yapmaları gereken bir işlem yoktur. Öğrenciler sınavla ilgili bilgi ve duyuruları Yabancı Diller Bölümü internet sitesinden takip etmelidir.
- İngilizce Yeterlik Sınavına giremeyen kişiler için telafi sınavı yapılır mı?
- Hayır. İngilizce Yeterlik Sınavı belirtilen tarihler dışında uygulanmaz, mazeret/telafi sınavları yapılmaz.
- İngilizce Yeterlik Sınavından geçer not alamazsam ne olur?
- Sınavdan geçer not alamayan öğrenciler, zorunlu olarak bir sene Yabancı Diller Bölümü bünyesinde verilen İngilizce Hazırlık Eğitimini almak zorundadırlar.
- İngilizce Yeterlik Sınavından muaf olabilir miyim?
- ÖSYM Eşdeğerlik tablosunda yer alan uluslararası sınavlardan B2 seviyesinde olduklarını gösterir sonuç belgesi olan, ulusal dil sınavlarından (YDS, e-YDS, YÖKDİL) 60 puan alan öğrenciler ile başka bir üniversitenin İngilizce Hazırlık Programını tamamlayarak B2 seviye olduğuna ve ilgili üniversitenin yeterlik sınavından 60 ve üzeri not aldığına dair sonuç belgesi olan öğrenciler İngilizce Yeterlik Sınavına girmek zorunda değillerdir.
- İngilizce Yeterlik Sınavı sonuçları ne zaman açıklanır?
- Sonuçlar sınav tarihini takiben 7 iş günü içerisinde Yabancı Diller Bölümü internet sayfasında ilan edilir.
- Başka bir üniversitede hazırlık eğitimi aldım ve başarıyla tamamladım, İngilizce Yeterlik Sınavından muaf sayılır mıyım?
- Hazırlık eğitimi alınan üniversiteden son beş sene içerisinde alınan başarı belgesinin getirilmesi halinde (B2 seviyesinde 60 ve üzeri puan almak) İngilizce Yeterlik Sınavından muaf olunur ve bu öğrenciler kayıt yaptırdıkları bölüme başlarlar.