Üniversitemiz Yabancı Dil Hazırlık Sınıfları, yabancı bir dilde öğrenim görecek öğrencilere ilgili dilde akademik faaliyet yürütecek düzeyde yazma, okuma, dinleme, anlama, konuşma ve dil bilgisi becerileri kazandırmayı, bunun yanında, ulusal ve uluslararası yeterlilikleri karşılayan eğitim kalitesini sağlamayı amaçlamaktadır.
Yüksekokulumuz, kalitesini uluslararası denetleme kurumlarınca güvence altına almak adına 2017-2018 akademik yılında başvurduğu “Pearson Assured” tarafından akredite edilmiş bir kurumdur.
Beykent Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yabancı Dil Hazırlık Sınıfında, Diller İçin Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesine – Common European Framework (CEFR) ve/veya Küresel İngilizce Dil Ölçeğine – Global Scale of English (GSE) uyumlu altı farklı içerikten oluşan modüler sistem uygulanmaktadır.
Bu ders içeriklerinin her biri toplamda 140 saatten az olmayacak bir öğrenme ve değerlendirme sürecinden oluşan ve modül olarak adlandırılan programlar çerçevesinde verilmektedir
Bulundukları modülden başarılı olan öğrenciler, öğrenimlerine bir üst düzeyden devam edebilirler.
En az 4 hafta olarak planlanan Yaz Modülünde ise öğrenciye istenilen düzeyi tamamlayabilme/telafi edebilme imkânı sunulmaktadır.
Modüler eğitimde dersler yüz yüze ve/veya çevrimiçi (senkron) ve dijital platformlarla (asenkron) desteklenmek suretiyle harmanlanmış öğrenme metoduyla (blended learning) da yapılabilir.
Düzey Belirleme Sınavı
Hazırlık Sınıfında öğrencilerin düzeylerine uygun sınıflara yerleştirilebilmesi için öncelikle Düzey Belirleme Sınavı (DBS) yapılır. Dolayısıyla, Üniversiteye ilk defa kayıt yaptırıp Yabancı Dil Hazırlık Sınıfında okuyacak öğrenci, akademik takvimde ilan edilen tarihlerde DBS’ye alınır. Sınava girmeyen öğrenci Yabancı Dil Hazırlık Sınıfında açılan en alt düzeye yerleştirilir. Öğrenci, bu şekilde yerleştirildiği düzeye itiraz edemeyeceği gibi sınava daha sonra girmeyi de talep edemez.
CEFR ve GSE öğrenim çıktılarına uygun olarak seçilen Düzey Belirleme Sınavı, uluslararası üçüncü kurum ve kuruluşlardan temin edilir. Süreç ve uygulama, ulusal ve/veya uluslararası düzeyde yabancı dil öğretimi alanında otorite olarak kabul edilmiş olan üçüncü şahıs ve kurumlara denetlettirilir. Hazırlık Sınıfından muaf olabilmek için, öğrencilerin, öncelikle DBS’den asgari B1+ düzeyine eşdeğer bir puan almaları ve akabinde düzenlenen ve kayıtlı oldukları programın gerektirdiği asgari düzeye göre hazırlanan BULET’ten (Beykent University Language Exemption Test) yeterli puanı almaları gerekmektedir. Bu şartları yerine getiremeyen öğrenciler, DBS sonucuna göre belirlenen sınıflara yerleştirilirler.
Beykent Üniversitesi hazırlık özel ders
BULET (Beykent University Language Exemption Test)
Yabancı Dilde Yeterlik Sınavı olan BULET, öğrencinin, yabancı dil yeterliği açısından akademik düzeyde alacağı dersleri takip edebilecek düzeyde olup olmadığını değerlendirmek üzere hazırlanır. İngilizce Mütercim ve Tercümanlık, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik veya Rusça Mütercim ve Tercümanlık bölümlerine kayıtlı olan öğrenciler için B2 düzeyinde, Üniversitenin kısmen veya tamamen yabancı dilde eğitim veren diğer programlarından birine kayıtlı olan öğrenciler için ise B1+ düzeyinde hazırlanmış bir sınavdır. Akademik yılın başında bir kez, güz ve bahar yarıyıllarının sonunda birer kez ve yaz modülü sonunda da bir kez olmak üzere akademik yıl boyunca dört kere düzenlenir.
Sene başında gerçekleştirilen Düzey Belirleme Sınavından asgari B1+ düzeyine karşılık gelen puanı alan öğrenciler ve Yabancı Dil Hazırlık Sınıfına devam ederek kayıtlı olduğu programın gerektirdiği asgari düzeyi başarıyla tamamlayan öğrenciler BULET’e girmeye hak kazanırlar. Sınav, yazma (writing) ve konuşma (speaking) olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerden aldığı puanın ortalaması 60 ve üzeri olan öğrenciler kayıtlı oldukları bölüme geçmeye hak kazanırlar, 60’ın altında olan öğrenciler ise bir sonraki BULET’e hazırlanmak üzere “Proficiency” sınıflarına yerleştirilirler.
Yabancı Dil Hazırlık Sınıfına kayıt yaptıran ve Üniversitenin, İngilizce Mütercim ve Tercümanlık, Rusça Mütercim ve Tercümanlık, İngiliz Dili ve Edebiyatı lisans programları ve Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik ön lisans programı dışında, eğitim-öğretimi tamamen ve/veya en az yüzde 30 yabancı bir dilde yapılan lisans/ön lisans programına devam edecek öğrenci, akademik yıl başlangıcında, akademik takvimde ilan edilen tarihte yapılan DBS’de, B1+ düzeyinin yeterliliğine karşılık gelen puanı alması ve sonrasında uygulanan Yabancı Dilde Yeterlik Sınavından (BULET) başarılı olması durumunda, zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıfından muaf sayılır ve doğrudan kayıt olduğu lisans/ön lisans programına devam eder. İngilizce Mütercim ve Tercümanlık, Rusça Mütercim ve Tercümanlık, İngiliz Dili ve Edebiyatı lisans programları ve Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik ön lisans programına devam edecek öğrenci ise, akademik yıl başlangıcında, akademik takvimde ilan edilen tarihte yapılan DBS’de, B2 düzeyinin yeterliliğine karşılık gelen puanı alması ve sonrasında uygulanan Yabancı Dilde Yeterlik Sınavından (BULET) başarılı olması durumunda, zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıfından muaf sayılır ve doğrudan kayıt olduğu lisans/ön lisans programına devam eder.
Yabancı Dil Hazırlık Sınıfından muaf olmak için ulusal ve/veya uluslararası sınav belgeleri ile de Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına başvuru yapılabilir. İngilizce dilinde ÖSYM dönüşüm tablosunda yer alan ulusal ve/veya uluslararası dil sınavlarından; Üniversitenin, İngilizce Mütercim ve Tercümanlık, İngiliz Dili ve Edebiyatı lisans programları ve Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik ön lisans programı dışında, eğitim-öğretimi tamamen ve/veya en az yüzde 30 yabancı bir dilde yapılan lisans/ön lisans programına devam edecek öğrencinin asgari YDS 60 puan karşılığı bir belgeyle başvurması ve/veya en az son üç yılında, öğretim dili olarak belirlenen yabancı dilin anadil olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında eğitim görüp, ortaöğretimini bu kurumlarda tamamlamış olanların, bu durumlarını gösterir belgelerin orijinallerini kayıt süresi içinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına teslim etmeleri halinde, Yönetim Kurulu kararı ile zorunlu İngilizce Hazırlık Sınıfından muaf sayılırlar ve doğrudan ÖSYM tarafından veya özel yetenek sınavı sonucu yerleştirilerek öğrencilik hakkı elde ettiği lisans/ön lisans programına devam ederler. Eğitim-öğretimine, Üniversitenin, İngilizce Mütercim ve Tercümanlık ve İngiliz Dili ve Edebiyatı lisans programları ve Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik ön lisans programında devam edecek öğrencinin hakkında muafiyet kararı alınabilmesi için ise İngilizce dilinde, ÖSYM dönüşüm tablosunda yer alan ulusal ve/veya uluslararası dil sınavlarından asgari YDS 75 puan karşılığı bir belgeyle başvurması ve/veya en az son üç yılında, öğretim dili olarak belirlenen yabancı dilin anadil olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında eğitim görüp, ortaöğretimini bu kurumlarda tamamlamış olanların, bu durumlarını gösterir belgelerin orijinallerini kayıt süresi içinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına teslim etmesi gerekmektedir.
Beykent Üniversitesi Pte sınavı özel ders
Ulusal ve/veya uluslararası sınavlarda alınan puanın değerlendirmeye alınabilmesi için sınavı yapan ilgili kurumlar tarafından belirlenen sınav geçerlilik süresi esas alınır. Sınavın geçerlilik süresinin belli olmaması halinde bu süre Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir. İngilizce dışındaki yabancı dillerin Hazırlık Sınıfından muaf olmak için Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına teslim edilen ulusal ve/veya uluslararası sınav belgelerinin geçerliliği ve muafiyet uygunluğu Yönetim Kurulunun kararı ile kesinlik kazanır.
Üniversiteye ilk defa kayıt olan öğrencinin, yerleştiği programın öğretim dili ile aynı olan, başka bir yükseköğretim kurumu Hazırlık Sınıfından almış olduğu Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı notları ve başarı durumunu gösteren belgesine istinaden Hazırlık Sınıfı muafiyeti, düzey yeterliliğini sağlaması ve Yönetim Kurulunun denklik kararı vermesi koşuluyla kabul edilir. Bu belgenin de değerlendirmeye alınabilmesi için belgenin hak edildiği tarihten itibaren üç yıl geçmemiş olması veya başvuruda bulunan öğrencinin, Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı yeterliğini takiben son bir yıl içinde başka bir üniversitede fakülte veya yüksekokul düzeyinde, YÖK zorunlu dil dersleri dışında, ilgili yabancı dilde asgari üç ders almış ve başarmış olduğunu ayrıca belgelendirmesi gerekir.