IELTS Advice |IELTS Hazırlık önerileri | Listening test

IELTS listening sınavı konuşmacıların aksanları genellikle British English dir. Genelde bir çok öğrenci listening çalışmasının Amerikan film ya da şarkılarını dinleyerek yapılabileceği gibi yanlış bir düşünceye sahiptir. Bu tip Listening çalışması IELTS listening sınavı için size bir yarar sağlamayacaktır. O tip dinlemeler TOEFL sınavı için geçerli olabilir. Eğer IELTS Sınavı için medya kaynakları ile listening çalışmalarınızı güçlendirmek istiyorsanız BBC gibi İngilizcenin tam anlamıyla kullanıldığı İngiliz kanalları size yardımcı olacaktır.
Listening kısmının ilk kısmında İngiliz alfabesinin harflerini ve sayıların kullanıldığı adres , yer ismi, isim gibi bir bölüm bulunmaktadır. İngiliz alfabesini herkes bildiğini düşünerek önem vermez fakat çok basit görünse de , mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz. Alfabede bir harfin telaffuzunu yanlış hatırlamanız sizin için çok değerli bir puanı size kaybettirebilir. Bazı kelimelerin British ve American versiyonları vardır (“flat” -“apartment”, “lorry” -“truck”, “advert” – “advertisement” gibi ) Bu ortak kelimelerin bilinmesi gerekir. IELTS sınavına girmeden önce bol miktarda IELTS listening alıştırmalarını dinlemeniz gerekir.
IELTS Listening sınavı , 3. ve 4. bölümler de , konuşmacının ne anlatmak istediği , yorum şeklinde sorulabilir. Bu bölümde tüm konuşmanın genel içeriğinden , konuşmada açıkca belirtilmese bile , konuşmanın tonundan , konuşmacının sesinden o yorumları yapabilirsiniz.
Listening bölümü ile ilgili kendinizi yetersiz hissedebilirsiniz, diğer bölümlerden alınan overall puanların ortalamasının alınacağını düşünerek elinizden geleni yapın.
Listening sınavı sırasında , dinleme parçaları öncesi size verilen açıklamaları dikkatle inceleyin, özellikle “Write no more than three words” tarzı bir açıklama varsa çok dikkatli olmanız ve sizden istenilen kelime sınırını aşmamanız gerekir, aştığınız takdirde cevabınız doğru olsa bile yanlış olarak değerlendirilir. Bazı soruların 2 ya da 3 doğru cevabı vardır , puan alabilmek için her şıkkı işaretlemeniz gerekir. Her soru grubunun açıklamaları farklı olacağı için bir önceki ya da bir sonra ki soru şekli diğeri ile birbirine benzemez. Sorulardan önce verilen açıklamaları anlamak, soru şekillerini tanımak bile sınav öncesi yapılan çalışmalara bağlıdır.
IELTS Listening sınavının en güzel yönlerinden biri , önce soruların dağıtılması , sonra konuşmanın başlamasıdır. Böylece sorulara bakarak , gelecek konuşmanın ne ile ilgili olduğunu anlayabilirsiniz.
IELTS listening sınavında bir başka bölüm olarak karşınıza çıkabilecek bir bölüm de , charts, graphs, flow-charts, bar charts ve pie charts, olan diagramlardır , genelde son bölümde bu tip sorular sorulmaktadır. IELTS Sınavı için ne kadar çok alıştırma yaparsanız o kadar çok başarı elde edersiniz.