FLAT Sınavı

Yeterlilik

Yaşar Üniversitesi’nin her öğrencisi Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından uygulanan İngilizce Yeterlik Sınavı’na (FLAT) girer. Hazırlık Sınıfı’nı geçmek için gerekli puanı alan öğrenciler bölümlerine geçiş yapar.FLAT, birbirini takiben gerçekleşen yazılı ve sözlü sınavlardan oluşmaktadır. Yazılı sınav 180 dakika sürmektedir ve Listening (Dinleme), Use of English & Vocabulary (Dil Bilgisi ve Sözcük Bilgisi), Reading Comprehension (Okuma-Anlama) ve Writing (Yazılı Anlatım) olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Her bölümün ortalamaya katkısı aşağıdaki gibidir:

BÖLÜMYÜZDE
Listening% 20
Use of English% 20
Reading% 20
Writing% 20
Speaking% 20

Yarıyıl tatilinde uygulanan FLAT sınavına 80 saat devamsızlık hakkını aşmamış tüm Hazırlık Sınıfı öğrencileri girebilir. Akademik yıl sonunda uygulanan FLAT sınavına ise 160 saat devamsızlık sınırını aşmamış tüm Hazırlık Sınıfı öğrencileri girebilmektedir. Akademik yıl ortasında yapılan FLAT sınavında başarılı olan öğrenciler, Bahar yarıyılında bölümlerine başlayabilir veya FLAT sınavının kendilerine sağladığı haklardan feragat ederek Hazırlık Sınıfı’na devam etmek istediklerini belirten bir dilekçe sunabilirler. Hazırlık Sınıfı’na devam etmek isteyen öğrenciler akademik yıl sonunda yapılan FLAT sınavından muaf tutulmazlar.Bu öğrencilerden diğer tüm öğrenciler gibi Hazırlık Sınıfı’nı başarıyla tamamlamaları için gerekli olan puanı almaları beklenmektedir. Akademik yılın başında uygulanan FLAT sınavından yeterli puanı alamayan İngilizce ağırlıklı ve karma bölüm ve İngiliz Dili ve Edebiyatı ve Mütercim Tercümanlık öğrencileri ise Hazırlık Sınıfı’nda eğitim almak üzere Düzey Belirleme Sınavı’na girerler. FLAT sınavından 50 – 64 arasında puan alan İngilizce ağırlıklı ve karma bölüm öğrencileri ile 50 – 84 arasında puan alan İngiliz Dili ve Edebiyatı ve Mütercim Tercümanlık öğrencileri İngilizce Düzey Belirleme Sınavı’ndan muaftırlar. Bu öğrenciler Düzey Belirleme Sınavı’na girmez, İngilizce Hazırlık Sınıfı’nda doğrudan en yüksek düzey grubunda (Intermediate) eğitime başlarlar.

Düzey Belirleme Sınavı

Yeterlik sınavında (FLAT) başarılı olamayan veya sınava girmeyen öğrenciler için düzey belirleme sınavı uygulanır ve öğrenciler aldıkları notlara göre ALPHA (Elementary), BRAVO (Pre- Intermediate) ve DELTA (Intermediate) olmak üzere üç düzey grubuna ayrılırlar. Düzey belirleme sınavının tarihi ve yeri YDY web sitesinde duyurulur.

FLAT sınavından 50 – 64 arasında puan alan İngilizce ağırlıklı ve karma bölüm öğrencileri ile 50 – 84 arasında puan alan İngiliz Dili ve Edebiyatı ve Mütercim Tercümanlık öğrencileri  İngilizce Düzey  Belirleme Sınavı’ndan muaftırlar. Bu öğrenciler Düzey Belirleme Sınavı’na girmez, İngilizce Hazırlık Sınıfı’nda doğrudan en yüksek düzey grubunda (Intermediate) eğitime başlarlar.

FLAT sınavından 0 – 49 aralığında puan almış olan tüm öğrencilerin İngilizce Düzey Belirleme Sınavı’na girmesi zorunludur.

FLAT sınavından 0 – 39 aralığında puan alan öğrenciler İngilizce Düzey Belirleme Sınavı-A’ya girecektir. Bu gruptaki öğrenciler sınavdan aldıkları puanlara göre Alpha (Elementary) veya Bravo (Pre-intermediate) düzey gruplarından birinde eğitime başlayacaktır. Düzey Belirleme Sınavı A’ya girmeyen öğrenciler Hazırlık Sınıfı’nda “başlangıç” seviyesi olan Alpha (Elementary) düzey grubuna yerleştirilir.

FLAT sınavından 40 – 49 aralığında puan alan öğrenciler İngilizce Düzey Belirleme Sınavı-B’ye girecektir. Bu gruptaki öğrenciler sınavdan aldıkları puanlara göre Bravo (Pre-intermediate) veya Delta (Intermediate) düzey gruplarından birinde eğitime başlayacaktır. Düzey Belirleme Sınavı B’ye girmeyen öğrenciler Hazırlık Sınıfı’nda “orta altı” seviyesi olan Bravo (Pre-intermediate) düzey grubuna yerleştirilir.

Yaşar Üniversitesi PTE sınavı

ÖSYM’nin erişim sitesinde (osym.gov.tr) yayınlanan güncel yabancı dil sınavları eşdeğerlik tablosunda yer alan uluslararası İngilizce sınavlarının e- YDS/YDS/YÖKDİL puan karşılıkları geçerlidir.

Yaşar üniversitesi İngilizce hazırlık atlama sınavı için ve PTE sınavı için özel ders 0532 343 65 00