Medipol Üniversitesi akademik birimlerinde hem Türkçe hem de İngilizce eğitim verilmektedir. Eğitim dili ve oranı, fakülte ve program bazında değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte zorunlu hazırlık programı olmayan tüm bölümlerde öğrenciler isteğe bağlı olarak İngilizce Hazırlık Programı’na kayıt hakkına sahiptir.

İngilizce programında en önemli amaç; öğrencinin hedeflemiş olduğu yabancı dili anlaması, anladığını ifade edebilmesi, yazıya dökebilmesi ve akademik çalışmalarda kullanabilmesidir. Alanlarında uzman Türk ve yabancı uyruklu eğitmenler tarafından uygulanan bu yoğun program, küresel ve çağdaş bir dil eğitimine uygun şekilde düzenlenmiştir. Haftalık ders programı başlangıç seviyesinde Genel İngilizce bilgisi daha sonraki seviyelerde ise dil yetilerinin her birini ayrı ayrı ele alan; Dilbilgisi, Akademik Okuma, Dinleme, Konuşma, Akademik Makale Yazma, Bilgisayar Destekli Dil Eğitimi ve ileri seviyedeki dönemlerde de Mesleki İngilizce derslerinden oluşmaktadır.

İngilizce Hazırlık Programı, bölüm derslerini İngilizce olarak gören öğrencilerimize yabancı dili etkili şekilde kullanma becerisini sağlamak için hizmet vermektedir ve dört seviyeden oluşmaktadır:

  • Başlangıç seviyesi (Avrupa Ortak Dil Kriterleri Bildirgesine göre A1)
  • İleri Başlangıç (Avrupa Ortak Dil Kriterleri Bildirgesine göre A2)
  • Orta seviyesi (Avrupa Ortak Dil Kriterleri Bildirgesine göre B1)
  • Orta üstü seviye (Avrupa Ortak Dil Kriterleri Bildirgesine göre B2)

Programda tüm seviyelerin tamamlanması toplamda 33 haftadan oluşan dört ayrı dilime bölünmüştür. Haftalık ders planı, program hedeflerine göre 24 ile 30 saat arasındadır ve her ders 45 dakikadan oluşmaktadır. 33 haftanın sonunda A1, A2 ve B1 seviyeleri ile başlayan öğrencilerimiz, her bir başlangıç seviyesi için ayrı ayrı tasarlanmış olan programlarla İngilizceyi akıcı biçimde kullanabildikleri B2 seviyesini tamamlamış olurlar. Bu yoğun program süresince dilin genel kullanımına hâkim olmanın yanı sıra, “dil bilgisi”, “konuşma”, “yazma” ve “dinleme” gibi temel dil becerilerinin etkili bir şekilde kullanımını da öğrenmiş olacaklardır. İngilizceyi etkili şekilde kullanabilme becerileri öğrencilere akademik okuma parçalarını anlama, yorumlama ve farklı alanlarda bilimsel ve akademik makaleler yazma becerileri kazandıracaktır. Öğrenci, bu yoğun programı başarılı şekilde bitirdiğinde kendi alanında verilen dersleri rahatlıkla takip edebilecek seviyede İngilizce bilgisine sahip olacaktır.

Hazırlık Okulu eğitimi dört temel eğitim dilimi içerisinde tasarlanmıştır. Öğrencilerimiz Akademik yıl başlangıcında girmiş oldukları Hazırlık Muafiyet (Proficiency Exam) sınavının bir bölümünü oluşturan İngilizce Seviye Tespit (Placement Exam) sınavı sonuçlarına göre yapılan sıralama ile 1. dilim eğitimini tamamlayacakları en uygun seviyedeki sınıflara yerleştirilirler. 1. dilim eğitimi hazırlık eğitiminin ilk 9 haftalık sürecini kapsayan; A1, A2 ve B1 seviyelerinde her gruba ihtiyaçlarına dair planlanmış “Genel İngilizce” (Main Course) eğitimi verilmektedir.

Dilim içerisinde; iki ya da üç ara sınav uygulaması, haftalık Öğretmen Değerlendirmeleri ve bir adet dilim sonu genel sınavı (final exam) yer alır. Bunların yanı sıra A2 ve B1 seviyede başlayan öğrencilerin bulunduğu sınıflarda haftalık uygulamalara dayalı proje dersleri işlenir. A1 seviye öğrencileri de dilim içerisinde bir proje performansından sorumludur. 1. dilim eğitimin ardından her eğitim dilimi sonunda, dilim not ortalamasına göre yapılan sıralama ile yeniden oluşturulan sınıflarda haftada 26 ila 30 saat olmak üzere toplamda sekiz haftalık bir program sunulur. Ders içerikleri Genel İngilizceden beceri odaklı bir program tasarımına geçer.

Buna göre program “Dilbilgisi-Grammar”, “Akademik Okuma-Academic Reading”, “Dinleme-Listening”, “Konuşma-Speaking”, “Akademik Makale Yazma-Academic Writing”den oluşmaktadır.

Akademik kullanımları daha iyi pekiştirmek adına okuma, dinleme ve konuşma derslerinde akademik metin inceleme ve münazara gibi aktivitelere bolca yer verilir.

Tüm dilimlerde değerlendirme kriter ve uygulamaları aynı şekliyle devam eder. 4. dilimi Sene Sonu Hazırlık Muafiyet Sınavı (PLAT Exam) takip eder.

Tüm eğitim ve öğretim sürecinde; derse devam ve katılımı motive edebilmek için Haftalık Öğretmen Değerlendirme notları verilir. Dersler boyunca uyguladığımız çeşitli testler, öğrendikleri konuyla alakalı çalışma soruları, bilgilendirme broşürleri ve görsel objelerle öğrencilerimize teoriyle beraber pratik yapabilme imkânı tanımaktayız. Bunun yanında, seçtiğimiz dil öğrenme metotları öğrencilerimize yalnız başına çalışabilme imkânı sağlayacak, konuyla alakalı onları yönlendirecek ve onlara yol gösterecektir.

Vurgulanması gereken bir diğer önemli nokta ise kelime öğretimidir; öğrencilerimiz her eğitim dilimi boyunca ortalama 1000-1200 yeni kelime öğrenecek, bu kelimeleri günlük hayatta hem konuşurken hem de kompozisyon veya makale yazarken etkili şekilde kullanabileceklerdir.

Medipol Üniversitesi Hazırlık Programı’nda öğrenciler iki şekilde muafiyet kazanabilmektedir.

  • Son üç yıl içerisinde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan YDS sınavından en az 70 puan alanlar veya ÖSYM tarafından belirlenen Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri Tablosu’nda belirlenen diğer sınavlardan son üç yılda YDS sınavındaki 70 puana eşdeğer puan almış olanlar, hazırlık programından muaf olurlar ve birinci sınıftan eğitimlerine başlayabilirler.

*ÖSYM tarafından “Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri Tablosu”nda belirlenen sınavların harici sınavlardan alınan puanlar Hazırlık Muafiyeti için kabul edilmemektedir.

  • Hazırlık Programı tarafından akademik yıl başında yazılı olarak yapılan İngilizce yeterlilik sınavından (proficiency exam) istenilen başarı puanlarını alan öğrenciler zorunlu hazırlık eğitiminden muaf tutulur. Yazılı sınavdan 75 ve üzeri alan öğrenciler konuşma (speaking) sınavına gerek kalmaksızın İngilizce Hazırlık Programı’ndan muaf olabilirlerken; 60-75 arası puan alan öğrenciler, öğrencinin bölümündeki İngilizce dersleri takip edebileceğine kanaat getirebilmesi amacıyla Hazırlık Programı okutmanlarından oluşan bir jüri tarafından konuşma sınavına tabi tutulur. Üniversitenin yaptığı İngilizce yeterlilik sınavından 60-74 arasında puan almış olup konuşma sınavında başarılı olanlar İngilizce hazırlık programından muaf olurlar.

Yabancı Uyruklu Öğrenci Muafiyeti

Yabancı uyruklu öğrencilerin hazırlık programından muaf olabilmesi için ana dil olarak İngilizcenin konuşulduğu bir ülkede vatandaşlığının en az üç yıl devam etmesi ve orta öğretimini bu ülkedeki kurumlarda tamamlamış olması şartı aranmaktadır.

Ara Dönemde Muafiyet Hakkı Kazanma

Hazırlık sınıfının 2. dilim sonunda yapılan “Proficiency Sınavından” başarılı olan öğrenciler okulun 2. döneminden itibaren kendi bölümlerinde (Dekanlıkların insiyatifine bağlı olarak) ders alabilirler. Bu sınavda başarılı olamayan öğrenciler Hazırlık sınıfında eğitimlerine devam ederler.

Sene Sonu Muafiyeti

İngilizce Hazırlık Programı’nda başarı değerlendirmesi, sene boyunca öğrencinin sorumlu tutulduğu sınav, proje ve portfolyoların belirli yüzdeleri alınarak hesaplanır. Sene boyunca her dilimin ortalaması alınır ve sene sonunda dört dilimin ortalamasının %60’ı ve sene sonu PLAT ortalamasının %40’ı alınır, ortalama 70 ve üzeri puana erişmişse öğrenci hazırlık okulunu başarılı bir şekilde bitirmiş olur.

İstanbul Medipol Üniversitesi Hazırlık Muafiyeti Sınav Örneği inceleyebilirsiniz.

Medipol üniversitesi PTE sınavı özel ders

MUAFİYET: Medipol Üniversitesi Hazırlık Programı Muafiyet Sınavından geçme notu olan 75’i alan ya da YÖK tarafından onaylanan herhangi bir dengi sınavdan (YDS-E-YDS: 70, CAE: B, CPE: C, TOEFL IBT: 84, PEARSON PTE Academic: 71, Oxford Test of English: B2) son üç yılda alınan bir sınav notu sunan öğrenciler Hazırlık Programından muaf edilir. (Daha fazla detay için BURAYI tıklayın.)

Örnek bir Muafiyet Sınavına ulaşmak için BURAYI tıklayın.

Örnek sınav dosyaları için tıklayınız: Proficiency Exam

Medipol üniversitesi hazırlık sınıfı ve muafiyet sınavı yerine geçen PTE sınavı özel ders 0532 343 65 00